Om Nicole

Jag heter Nicole Pergament Crona och är idag först och främst skribent. Men en stor del av mitt yrkesverksamma liv har jag ägnat åt film- och TV-branschen i Stockholm där jag var verksam på heltid mellan 1979 och 1997. Jag har bl a jobbat som regissör, regiassistent, redigerare, filmklippare, producent och manusförfattare. Jag har arbetat med dokumentärer, TV-produktion, spelfilm och reklamfilm men framför allt med så kallad informationsfilm och beställningsfilm för beställare inom såväl näringslivet som olika organisationer, föreningar och statliga verk.

Jag kom aldrig in på regilinjen på Dramatiska Institutet – DI – utan fick nöja mig med ”learning by doing” i kombination med ett flertal fortutbildningar (med tonvikt på berättarteknik & dramaturgi, se min meritförteckning) på ovan nämnda och ärevördiga institut. Mina filmer rönte trots (eller tack vare?) detta en hel del framgångar och belönades flertalet gånger med priser på olika filmfestivaler såväl i Sverige som utomlands.

Under 1990-talet kom så insikten sakta krypande att det enda jag behärskade var att göra film. Och detta under en tid när alla pengar inom näringslivets marknadsföring och kommunikation satsades på IT! Alla skulle ha en hemsida och tekniken var ännu inte så långt gången att rörliga bilder gjorde sig något vidare på webben. År 1997 tog jag så beslutet att ta ”time out” från filmbranschen i allmänhet och storstadsboendet i synnerhet. Jag flyttade till Gnesta i Sörmland, tog upp mitt gamla barndomsintresse hästar och ridning och började samtidigt plugga på Kulturvetarlinjen på Stockholms Universitet. Etnologi blev huvudämnet och min C-uppsats ”När världen blev galen – den svenska aristokratins möte med Folkhemmet” ledde mig vidare till en projektanställning som projektledare och antikvarie på Sörmlands Museum där jag var verksam åren 2000-2002.

År 2004 hade hästintresset tagit över, vilket ledde till att jag vidareutbildade mig till instruktör i Natural Horsemanship och till equiterapeut, det vill säga fysioterapeut på häst. Samtidigt halkade jag av bara farten tillbaka in i film- och TV-branschen och gjorde bl a en hel radda reportage för TV-programmet ”Veterinärerna” på TV4.

År 2006 startade jag företaget Hästterapeuten Nicole Pergament och året därpå mediaföretaget Notable Productions. Verksamhetsområdena är idag främst reporter- och skribentverksamhet, innefattande journalistik, coppytexter, marknadsföring och kommunikation. Sedan år 2011, då Dan Crona knöts till verksamheten, åtar sig företaget även fotografiska uppdrag och webbdesign liksom utbildning i fotografering.

Från mars 2013 – juli 2015 bevakade jag händelser i Gnesta kommun, liksom i Mölnbo och Vårdinge för Östra Sörmlandsposten.

 

0 comments

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.