Etnologi

Etnologi har kallats en mängd saker: vetenskapen om det förbisedda; historien som historikerna fann för alldaglig; konsten som konstvetarna tycker är för folklig; berättelserna som i litteraturvetarnas ögon inte är riktig litteratur eller den vardag som sociologerna gärna förbiser.

Själv skulle jag vilja säga att etnologi handlar om detta att vara människa (jfr grekiskans ethnos – folk) och om hur människor, när de kommer tillsammans, ofrånkomligen bildar olika slags kulturer – allt från etniska till sociala.

För mig var det som om jag hade ”hittat hem” den där dagen när jag upptäckte att det fanns ett ämne som kallades etnologi! Det var när jag började läsa på Kulturvetarlinjen på Stockholms Universitet i slutet av 1990-talet. Jag hade tänkt läsa konstvetenskap som huvudämne, men när jag upptäckte etnologin blev jag fast! Här fanns just det som jag alltid tyckt är så spännande: att undersöka vad som rör sig i människors huvuden! För att inte tala om vad som en gång rörde sig! För mest spännande tycker jag att det är när man sätter detta i ett historiskt perspektiv. Vad tänkte och kände människor förr i tiden? Hur skiljer sig deras tänkesätt från det vi har idag? Och gör det det? Dessa var också de frågor jag ställde mig i min C-uppsats, ”När världen blev galen – den svenska aristokratins möte med folkhemmet”.

Den och andra etnologiska texter jag skrivit kan du läsa här:

Mer om ämnet etnologi:

0 comments

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.